Graviditeten v. 34



Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.


 

 

Det har hänt en del sen sist. Vet att jag varit dålig på att uppdatera, men har varit sååå trött och inte riktigt haft någon motivation.

Den här veckan inleddes med ultraljud i tisdags. Kontroll av njurbäckenet, då ena njuren var vidgad vid rutinultraljudet i v 19. Dock så såg allting kanonfint ut nu, och bäsen såg ut att må bra där den låg och gapade och hade sig! =) Skönt att se! Läkaren gjorde även en viktuppskattning, och bäsen väger strax under 2 kg nu. -10% på tillväxtkurvan enligt vad de ska väga vid tidpunkten. Inget att oroa sig för dock. Alfons föddes på -18% och vägde ändå 3300 gram.

Igår så var jag på läkarbesök för att diskutera eventuellt snitt. Hade förberett mig till tusen med massor av bra argument till varför jag borde få snitt, och hade berett mig på att få slåss med näbbar och klor. Helt i onödan!
Det första läkaren, som var en ganska flummig kvinna som babblade på om allt möjligt, sa när jag kom in var att "Jaaa, jag kan inte neka dig snitt om du verkligen vill ha det, men jag måste kolla så du verkligen är säker och upplysa dig om riskerna". Jahopp. Sen babblade hon vidare om allt möjligt icke-snittrelaterat, och vips så satt jag med en sån lapp där man ska fylla i vilka sjukdomar man haft o bla bla..
Så enkelt gick det! Tydligen så var mina journaler och barnmorskans anteckningar efter aurorasamtalet tillräckligt. SKÖNT!

Någon tid för snitt fick jag inte just då, för de på op-bokningen hade hunnit gå på lunch. Men någon dag mellan den 6-9 april blir det. Kommer få kallelse inom en vecka.

Så NUU känns det som att jag kan slappna av på riktigt och se fram emot bäsens ankomst till operationslampornas härliga sken! Kan knappt vänta hihi!


Lilla bocken bruse trippar över trollebro..

Om Alfons sjunger "bockarna bruse" en gång till så löses jag upp i atomer! Han har sjungit den konstant i snart två timmar. Är man hemsk om man vandrar runt med öronproppar?

Barnmorskebesök

Idag har det varit full rulle (varning för Leffe-inlägg!). Var på möte med M på morgonen. Han har genomgått en rehabundersökning i förra veckan för att fastställa hur hjärnskadan han fick när han blev påkörd som barn påverkar honom i nuläget. Det var ändå 10 år sedan senaste utredningen, och mycket kan hända på den tiden!
Det gick bra iaf, och han har ungefär samma arbetsförmåga, alltså 50%, fortfarande.

Sen klockan 11 så var jag på barmorskebesök. Trodde bestämt att mitt järnvärde skulle vara superlågt då jag är sååå trött hela tiden. Men icke! 135 låg det på! Så tröttheten beror väl mest på graviditeten i sig. Attans att det inte går o fixa med meducin *s*

Här kommer alla värden iaf:

Vikt: 65 (total viktuppgång 8 kg)
SF-mått: 30
HB: 135 som sagt
Glukos: 5,4
Bltr: 110/60
Fosterljud: 146
Fosterläge: HR (huvud ruckbart)

Har annars mått riktigt pissigt idag. Mer illamående än vanligt, svanskotan känns bruten typ, och jag mår bara allmänt risigt. Är nog förkylning eller något på gång, Lucas var lite vissen imorse och M känner sig oxå lite förkyld. Alfons verkar piggelin som vanligt! Han blir nästan aldrig förkyld (peppar peppar..).

Nej nu väntar Familjen Annorlunda på tv.

när man varit med förr

Stod i köket och fixade iordning en linfrö-drink. Smaskens.
Gubben kommer dit, ser vad jag gör o utbrister "Mohaha är du hård i magen?".

Här går det inte o ha några hemligheter eller smussla med något. Inte när den man lever med är med om detta för tredje gången hehe


Lucas 4 årskalas släktversionen

Idag har vi alltså avverkat Lucas första kalas, släktkalaset =)
Vi har alla haft supertrevligt och både ätit gott och umgåtts! Lucas fick massvis med fina presenter och var jättenöjd över dagen. Inte minst nöjd över att träffa gammelmormor o mormor och alla hehe.. Jag har knappt sett röken av pojkarna på hela eftermiddagen *s*

LITE bilder blev det! Är riktigt usla på att komma ihåg fotograferingen.


Spiderman tårtan


Glad över tårtan!


Nyklippt och nöjd kille med kvällsmacka!


Trött mamma dog på soffan en stund *s*


Nyklippt Alfons med nattkläder på.


Mamma var snäll o klippte båda två innan de åkte. De var verkligen långhåriga de små liven! Lucas är duktig på att bli klippt, Alfons däremot oj oj.. Ville INTE! I sådana situationer så märks verkligen skillnaderna i deras temperament. Lucas kan man få till att göra det mesta, medans Alfons har en orubblig och stark åsikt om allt. Till exempel hårklippning *s* Tur att gammelmormor kunde apa sig och avleda litegrann!

Graviditeten v. 32



Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.



 



Bjuder på hela tre magbilder idag! Vansinnigt generöst, eller hur *s* Känns som om magen växt en del bara senaste veckan. Är väl ungefär lika smidig som ett äldre kylskåp hehe.. märks väl när man ska i och ur bilen. Och värre blir det!

Annars har den senaste veckan präglats av trötthet.. Skulle kunna sova precis hur mycket som helst. Får ingenting gjort när jag är vaken heller, finns helt enkelt ingen ork! Får se hur järnvärdet är när jag ska till barnmorskan på måndag. Kanske dags att trappa upp järnintaget?
Kanske till och med ska propsa på att få järn intravenöst om det skulle vara lågt. Har fortfarande hemska minnen efter Lucas förlossning när järnvärdet var superlågt och jag inte kunde göra något utan hjälp.
Kanske är skäl nog att "bygga på" lite extra med järn inför kommande prövningar?
Ska höra efter. skadar aldrig.

Många frågar hur illamåendet är nu för tiden. Om det gått över, för jag ser nog rätt pigg ut!
Jämförelsevis alltså hehe..
Finns ett ganska enkelt sätt att beskriva det på, som gör att alla förstår. Om man tänker dagen innan man får magsjuka, när man precis känner att det är magsjuka på G.
När man mår sådär halvkasst och lite illa. Magen vänder sig ibland, och man VET vad som väntas.
Så mår jag hela tiden. Usch vad jobbigt, säger många.
Inte alls! Det är INGET jämfört med hur det har varit!
Jag KAN äta, även om det ibland är lite, eller om det tar en stund att peta i mig. Men det GÅR!
Sötsaker och smörgåsar går lättare än varm mat. Varm mat är fortfarande uberjobbigt.
Alltså  blir det mycket mackor, med varierande pålägg. Nej det är inte optimalt, jag vet.
Men vad gör man?


Årsdag

På Alla hjärtans dag är det tre år sen jag o gubben förlovade oss.
Hintar lite idag om att vi kanske skulle gå på bio eller något för o fira att vi stått ut med varandra ännu ett år.
Får följande till svar:

"Fast tre år är ju inte jämnt eller så. När det blir fem år kan vi kanske fira, hyra en film eller något".


romantiken är död.

På tal om skor..

.. på skopunkten hade de faktiskt ett par snygga skort till Lucas! Tycker aldrig att jag brukar hitta något där. Är mest döskallar eller prinsessor på deras barnskor hehe..

Men Lucas hittade dessa, och de blir nog givna till sommaren! Förstå lyckan att hitta spindelskor hehe..



Sen såg jag även dessa



Praktiskt med dragkedja på sidan, riktigt genomtänkt till och med hehe..
Det får givetvis bli skor med bättre kvalité som är sköna att springa i som de får ha på dagis. De här ovan blir till o ha hemma o slita på hehe.. Man kan väl inte ha för många skor, eller hur va de? hihi!


Kan flyga, är inte rädd!

Alfons står på soffans ryggstöd, hojtar "FLYYYGAAAA!" och hoppar sen ner med magplask bland soffkuddarna.
Sjövild? Nejdå inte alls..

Och han gör det om o om igen..  Varför vi låter honom hoppa i soffan? Det finns betydligt mycket värre saker han kan hitta på här hemma, så vi väljer våra strider.. =) Skulle den lille plutten hoppa sönder vår urgamla soffa så gör det faktiskt ingenting hehe.,.. Har ändå tänkt köpa nya soffor om det blir flytt framåt sommaren.


Var uppe en kortis på A6 förut med. Skulle lämna tillbaka några plagg på Lindex, och passade på att kika efter fodrade gummistövlar inför kommande slask!

Då sprang vi på dessa tofflorna på Skopunkten. Alfons blev helt kär, och skulle INTE gå därifrån utan ett par. Hur förklarar man att de bara fanns från storlek 24, medans han har 22? 24 är galet för stort.. Lille plutt!

   Vi blir nog tvugna att köpa ett par i 24 åt han, o hoppas på att hans fötter växer två storlekar i sommar! Lucas kunde ha strl 24,  de passade perfekt på honom..

Får väl se, förhoppningsvis så hittar vi ungefär likadana någon annanstans.

Annars så har vi inte gjort många knop idag. De små vaknade 06:30 imorse (otur för pappa hihi!) så de har varit rätt trötta och kinkiga. Får bli sängen rätt tidigt ikväll så de orkar med dagis imorgon.


Just precis nu så leker de jättefint på deras rum, utan att slå ihjäl varandra. Jag struntar i hur stökigt det blir, leksaker överallt förmodligen, men det är sååå skönt de stunder de kan leka ihop utan o bråka! Gullegryn! ♥


Gasigast vinner!

Det finns ingenting som är glamouröst med att vara gravid. Möjligtvis en liten stund där i början, när det eventuella illamåendet gått över, och magen är så där lagom pluttinuttig så det precis syns att man verligen är gravid.

Efter den korta perioden är glamourfaktorn lika med noll! Då börjar det vaggas fram, inga kläder sitter fint längre. Oftast inte ens mammakläderna.

Och magen. Antingen är man helt förstoppad, eller tvärtom, supergasig!

Här hemma har den senaste tiden präglats av det sistnämnda. Kanske inte så konstigt egentligen när man har en 1500 grams bebis svingandes i lianern... eeh tarmarna. Gubben har nappat på trenden, i tysthet, och ska man överleva här hemma så är en gasmask att föredra! Skillnaden är att jag piper till toa när det är dags att "släppa väder" medans gubben helt ogenerat ligger i soffan och brakar lös.

Har hört att man får fler läsare och fler asgarv om man bjuder på sig själv, se bara på Mona!
Det är utan tvekan den roligaste bloggen ever. Framförallt det här inlägget. Oslagbart!

Det där med städning..

Deklarerar för gubben att jag nog ska ta några drag med moppen efter valsen med snabeldraken.

Får till svar:

"Men, du moppade ju för bara några dagar sen! Det behövs inte nu"

Nej, det behövs inte, om man tycker det är läckert med spilld intorkad saft på golvet, lite syltfläckar och kladd efter gårdagens tacos. Hur kan han inte se det?



Lysande bra källa 


Finurligt

Jag vet att jag redan postat detta på Facebook, men jag vill ha det samlat på bloggen också. På FB känns det som att det försvinner lite i mängden och man tappar bort det till slut.

Sagt av Lucas vid matbordet:

"Mamma, om man har snoppen på huvet, då måste man stoppa ner näsan i toan när man kissar!
USCH VA ÄCKLIGT!"

följt av gapskratt från Lucas själv och resten av familjen.

Humor har han, den lille illbattingen!



Så synd att bilden blev så överexponerad på hans ansikte.. Malin, du photoshopskunniga, är det något du har möjlighet att fixa? =)


Godmorgon!

Fast morgon har det visserligen varit en stund nu. Lucas vaknade strax efter 07, och Alfons 10 min efter det. Men man är ju bra seg på morgonkvisten! Usch!
Har äntligen hittat ett kaffe som jag gillar, och det är verkligen nödvändigt med en kopp eller två.

Barnen har ätit färdigt frukost och sitter nu i badet. Till och med Alfons gick med på ett dopp idag! Han som varit en sån fisk har gått från det till att inte vilja bada alls. Ska ta striden sen och tvätta håret på de båda hehe, det brukar bli livat! Lucas är rätt duktig och håller huvudet under kranen, men Alfons blir lätt hysterisk och låter som om vi mer eller mindre dödar honom.

Natten inatt har varit lugn. Det har faktiskt blivit rutin på lugna nätter det senaste! (peppar peppar...). Sen vi började med cd-saga på kvällen förra veckan så har det gått som smort. Igår var de jätteduktiga! La de i sängarna, på med Alfons Åberg-sagan, säga natti natti, och bara gå ur rummet. Inte ett pip efter det!
Helt otroligt!
Lucas har alltid varit duktig med läggningen, Alfons däremot har varit allt annat än lätt. Bära och buffa rumpa, sitta på sängkanten och gunga honom till sömns, och nu senast sitta bredvid sängen och stryka på pannan tills han somnar.  Tidigare har Lucas fått sitta uppe tills Alfons somnat, men det blev ohållbart då det kunde dröja framåt 21-tiden. Vilket gjorde att Lucas var jättetrött på morgonen! därför så gav vi det en chans med cd-saga, och det funkar ju hur bra som helst =)

Känns bra med fungerande och smidiga nattningsrutiner innan bäsen kommer! Även om det säkert kommer strula en del när det beger sig. Men då har man bra rutiner i botten iaf =)


Nog tjatat och nog Leffe-inlägg! Gubben har sovmorgon, imorgon är det min tur.
Var jag elak som öppnade fönstret när jag la mig igår, och sovrummet var iskallt när han kom o la sig framåt natten? Nää, jag sov urskönt i det svala (iskalla) rummet. Hörde att han muttrade något om att det är dökallt när han kom o la sig, men jaja =) Han överlevde nog det med!

Det där med kön och kläder..

Nu när vi väntar barn nr tre så är det MÅNGA som tror att vi hoppas på en tjej. Inget kunde vara mer fel.
Vi hoppas inte på att få ett kön, vi hoppas på att få ett friskt barn! Sen om det är en pojke eller flicka kunde inte spela mindre roll.

Under julen så fick vi en riktigt ogenomtänkt kommentar av en äldre släkting från Ms sida. Något i stil om "att det ääär ju roligare med en flicka, man kan köpa söta klänningar" osv osv.. Vi blev riktigt putt och poängterade tydligt att det inte spelar någon roll vad det blir, och att vi blir glada precis vilket som! Jag spetsade till det hela med att demonstrativt säga att jag minsann hoppas på en pojke! Kommentaren riktigt stank att en tjej skulle vara mer önskvärd än e pojke. Sånt gör mig riktigt sur.

Även om vi skulle få en tjej så skulle vi inte köra på med rosa rosa ROSA! Inget med volanger eller spets.
Det kliar i hela mig när jag ser sånt! Har letat upp en del skräckexempel.

   

 

De här bilderna är tagna från Lindex och KappAhl. Vi kommer inte att klä våran eventuella dotter i sådana kläder.
Dels för att det är så stereotypt, och vi gillar inte puff fluff o... pynt!

en annan kommentar som blivit klassisk och som gör oss än mer säkra på vår sak:
"det vore väl kul med en tjej som du kan pynta med klänningar och rosetter!".


suck.

Kommer vi få en tjej så önskar vi oss kläder i stil med de här!

  
Dessa kläder är från villervalla! Helt underbara kläder!

färgglada kläder, som kan användas av både pojke och tjej. Kläder med FÄRG!
GLADA färger och lekvänliga plagg. Klänning är inte lekvänligt.


Hade inte alla dessa kommentarer stört oss så mycket så hade vi förmodligen inte ens reflekterat över detta med rosa o fluff-puff, men nu har vi verkligen tänkt gå in för att klä vår eventuella tjej i kläder med FÄRG och inte direkt tjejigt!


Hoppas nästan på en pojke, för då slipper vi låta bli att använda alla klänningar vi kommer få..
Otacksamt, eller hur ;-)


Graviditeten v. 31

Jahapp, så har man helt plötsligt, egentligen utan att ens märka det, äntrat graviditetsvecka 31! Till o med för ett par dagar sen =) Men vem har koll? Tycker det går så himla fort den här gången, samtidigt som man knappt kan vänta tills det ska vara över..


Kan inte fatta att det bara är 67 dagar kvar! Om kejsarsnittet blir beviljat så kommer det ske ca 1 vecka innan beräknat förlossningsdatum, och då blir det helt plötsligt bara ca 60 dgr kvar! TVÅ ynka månader!



 

Fortfarande ganska liten o behändig mage. Kommer nog inte bli någon bamsemage denna gången heller! *tack o lov* Hade en redig kagge med Lucas, medans magen med Alfons var mindre. Tänkte jag skulle försöka leta upp journalerna med de andra två, och jämföra SF-mått!


Annars mår jag fortfarande rätt bra. Känner mig helt ledbruten om jag varit stillasittande en stund, och svanskotan skulle jag vara säker på att den var av om jag inte visste bättre =)
Mår illa om jag ska äta vissa maträtter. Tacosen ikväll kommer bli en utmaning, har jättesvårt för tacolukten. Likadant fiskpinnarna igår. Mat som jag ÄLSKAT innan!

Någon hormonrand har fortfarande inte dykt upp. Har haft en tydlig sådan med de andra två. Kan det vara en tjej den här gången? Nääh, har en typisk pojkmage. Likadana hjärtljud som de andra två med. Tror allt det gömmer sig en till liten huligan därinne!


Klippning

Ja, var ju hos frissan häromsistens.. Håret hade verkligen hunnit bli både jättelångt o fullkomligt oformbart!

Någon förebild har jag inte, men det var långt och luggen existerade inte längre.
Så här blev iaf resultatet!


Framifrån. Det är alltså ordentligt uppklippt upptill, och urklippt i längderna.


Detaljbild på uppklippningen.


Blev faktiskt riktigt nöjd! Blir inte så ofta det.  Sen att mina egentagna urkassa bilder inte alls gör den
rättvisa, det är en annan sak *s* Jag skulle verkligen behöva gå en fotokurs eller något!
Kan inte alls bemästra våran hyffsat bra kamera (Nikon D60).
automatläget är min bästa vän haha! eller läget utan blixt. Men mer än så fixar jag inte hehe..

RSS 2.0