High need baby

Ok, flera har frågat och undrat över begreppet high need barn (baby) eller överlevnadsbarn alt bärfis som det kan kallas på svenska. Det här är ett fenomen som finns beskrivet utförligt här: http://www.askdrsears.com/html/5/T050400.asp

Har hittat en svensk sammanfattning som jag sonika klistrar in.

High need babies har tolv kännetecken, de:

1) är intensiva 

2) är hyperaktiva

3) är uttröttande

4) vill äta ofta (amma alltså) 

5) är krävande


6) vaknar ofta  


7) är svårtillfredsställda  


8) är oförutsägbara  


9) är känsliga


10) är svåra att lägga ifrån sig  


11) tröstar sig inte själva 


12) har separationsångest


Ett barn kan vara high need utan att för den delen uppfylla alla karaktärsdragen, men för Alfons var det aldrig någon tvekan. Numera är det inte lika kämpigt, han kan ju förflytta sig och roa sig själv en del, men fortfarande så vaknar han ofta på natten, är svår att tillfredställa när han är kinkig, tröstar sig inte själv, är intensiv, uttröttande och krävande. Samt får väldig separationsångest om han inte får amma precis på sekunden när han vill.

Men självklart så har han inte bara negativa egenskaper, han är förutom allt  detta (eller kanske på grund av!) en underbar liten människa med en enormt stark vilja, ingen kommer kunna hunsa honom på dagis sen. Han kommer bestämma. Storebror kommer inte ha en chans!
Han har redan en stor portion humor, dimper han ner på rumpan när han går så skrattar han högt, klappar sig på huvuder och säger "aj aj".
Hans närhetsbehov är stort, men även enormt mysigt och givande! När vi ammar så klappar han alltid med ena handen på min kind eller så. Kanske pillar lite på mitt ena öra eller så.
Vaknar alltid på morgonen av att han ger mig en stor blöt puss, och sen tittar på mig med ett stort mysigt leende. Bättre start på dagen kan det inte bli!

Han har en stor härlig personlighet och ett hjärta av guld! Vår lilla bärfis..

Vårat lilla penn-troll!

Kommentarer
Postat av: Mommo

Ha ha ha...vilket roligt kort...!! Gullisen!! Ja, det var bra beskrivet av HighNeed-barn o av Alfons.. alltid skönt att veta varför barn är på ett visst sätt. Vi som hälsar på ser ju mest det härliga o charmiga! Han är ju så go nu!! Kram!!!

2009-01-05 @ 14:13:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0